Tur til St. Hansted Aa
- Morten Kjær
- 26. maj 2016
- 3 min læsning

Jeg har kørt over St. Hansted Å 1000 gange i min barndom og altid tænkt her måtte være nogle gode ørreder. Min farfar voksede op ved åen hvor hans far (min oldefar) bestyrede et lille vandkraftværk på åen ved Lundum. Stedet betød tydeligvis meget for min farfar og derfor er det egentligt mærkeligt jeg aldrig har fisket her. Nu bød chancen sig så, på en forlænget weekend hjem til hovedlandet. Det var jo lidt sent for nedgængere og der havde været tørt i en længere periode, så mine forventninger gik på en dag i flot natur og muligheden for måske at liste en fin bækørred på tørflue.
Horsens og omegns sportsfiskeforening har fiskeretten på dele af åen, og du kan læse mere generelt om Hansted åerne på deres hjemmeside her.
Vi startede med at gå stykket fra Skanderborgvej ind mod Horsens ved St. Hansted å. Jeg synes det er et flot stykke å om end der ikke er mange sving på strækket. Videoen nedenfor viser et forsøg på at lure en bækørred på flue og et lille strømfald der var på strækket. Som videoen med strømfaldet illustrerer, var der ikke meget vand i åen, og generelt synes der ikke at være mange steder med stor vandstand, dog var der i løbet af formiddagen tydelig aktivitet fra åens bækørreder. Mht. til vandstand var det tydeligt, at vandet for nyligt har stået næsten 0,5 – 1 meter højere og der er god fart på strømmen ift. mange andre danske åer jeg har gået ved.
Som du nok allerede kan fornemme lykkedes det ikke at fravriste St. Hansted å en ørred på denne dag, men der var dog fisk i åen. Vi spottede flere gange fisk der var i overfladen for at nappe insekter.
Stykket af st. Hansted å fra Skanderborgvej og væk fra byen havde lidt flere krumninger og følger et dige. Naturmæssigt er det et klassik dansk å-landskab i landbrugsdyrkede omgivelser med byen i det fjerne.
Lille Hansted å nåede vi ikke i denne omgang men strækket ser fint og snoet ud. Der var dog ikke meget vand i åen.
Jeg synes opsummerende (og med lidt input fra Horsen og omegns sportsfiskeforenings hjemmeside), at det er et flot stykke vand at gå ved og et rummer potentielt et godt fiskeeventyr – især hvis du tager ud på de rette tider af sæsonen, hvor havørreden vandrer i åen (opgang fra slut juli afhængigt af vandstand og nedgang indtil midt april). Jeg forestiller mig det giver et godt sus at fighte en sølvblank havørred i en forholdsvis smalle strømmende å. Begge åer skulle derudover byde på gode bækørreder, gedder og aborre.
Knæk og bræk
Ved åen
FAKTABOKS til turen (hvis du selv skal afsted)
Kørselsvejledning:
Klikker du på kortet hopper du i Google maps og kan benytte GPS funktionen - knæk og bræk.
Forslag til grej:
NB: Der fiskes kun med kroge uden modhager i St. Hansted Å
Spin:
Klasse 2 - 4 spinnere alt efter mængden af vand, der tydeligvis kan variere meget i St. Hansted Å - du skal ned til fisken, men selvfølgeligt ikke sidde i bunden hele tiden. Der er også god strøm i åen, så grejvalg afhænger med af om du fisker op- eller nedstrøms.
Mörasilda eller lignende 7-11 g
Små flydewoblere kan bruges til at komme ind i skyggen under udhængende træer og lign.
Flue:
Der er ok muligheder for at komme til at kaste med fluestangen her, men valget af flue kommer meget an på dagen og hvad du ellers observerer af insekter, kryb og kravl i vandet. Når du kommer hen på sommeren ser der ud til at komme høj bevoksning langs åen, der kan gøre fluefiskeriet mere udfordrende.
Fiskekort:
Dagskortet dækker St. Hansted å, Lille Hansted Å og et stykke af Gudenåen ved Åle. Prisen er pr. 13-5-16 80 kr. og kan købes ved følgende salgssteder:
Effektlageret
Holmboes Alle´ 14
8700 Horsens
Sportshuset
Åboulevarden 65
8700 Horsens
Dagli' Brugsen
Jernbanegade 5-7
8763 Rask Mølle
Husodde Camping
Husoddevej 85
Horsens.
Billeder og fangster_
Tager du/I turen og får i noget mindeværdigt på kameraet og krigen, må I meget gerne dele det med os. Send billederne til os på vores facebook side - tak
Comments